Καλαμάρι ή Θράψαλο τηγανητό
Μερίδες : 3
Χρόνος ψησίματος : 20 λεπτά περίπου σύνολο
Συνολικός χρόνος 1 ώρα
Τι χρειαζόμαστε
500 γ. Καλαμάρι ή Θράψαλο ροδέλες (συνήθως χρησιμοποιώ κατεψυγμένο)
300 γ. Αλεύρι
300 γ. Γάλα
Λάδι για το τηγάνισμα
Το πλένουμε καλά με λεμόνι, ξύδι και το μουλιάζουμε σε γάλα για 1 ώρα περίπου.
Βουτάμε της ροδέλες στο αλεύρι μετά στο γάλα και πάλι στο αλεύρι. Απλώνουμε τις ροδέλες χωρίς να ακουμπούν η μια την άλλη. Ζεσταίνουμε λάδι μέχρι τους 180c° ψήνουμε για 2-3 λεπτά την κάθε πλευρά και απλώνουμε τις ροδέλες σε απορροφητικό χαρτί.
Συνοδεύω με πατάτες και σαλάτα
Σημείωση : Καλαμάρι και Θράψαλο είναι δυο διαφορετικά μαλάκια όμως μοιάζουν πάρα πολύ εξωτερικά. Επίσης έχουν αρκετή διαφορά στη τιμή, το καλαμάρι είναι πιο ακριβό.
Καλή Επιτυχία!!!
Squid or Thrapsalo (European flying squid) fried
Servings: 3
Cooking time: about 20 minutes total
Total time: 1 hour
What we need
500 g. Squid or Thrapsalo (European flying squid) slices (I usually use frozen)
300 g. Flour
300 g. Milk
Oil for frying
How do we do it
Defrost the squid or the Thrapsalo (European flying squid). (If we are lucky and we can get fresh the difference in the result is noticeable.)
Wash it well with lemon and vinegar and soak it in milk for about 1 hour.
Dip slices in flour next in milk and then to flour again. Spread the slices without touching each other. Heat oil to 180c °, cook for 2-3 minutes on each side and spread the slice on absorbent paper.
Serve with potatoes and salad
Note: Squid and Thrapsalo are two different mollusks but they look very similar. They also have quite a difference in price, squid is more expensive.
Good luck!!!