Πώς αποστειρώνουμε βάζα για γλυκά κ.α.
Πως το κάνουμε
Ανάβουμε το φούρνο στους 100c°-110 c°.
Ετοιμάζουμε ένα ταψί φούρνου απλώνοντας σε αυτό μια πολύ
καθαρή πετσέτα. Πέντε λεπτά πριν βάλουμε τα βάζα και τα καπάκια στη πετσέτα
βάζουμε το ταψί με τη πετσέτα στο φούρνο για 5-10 λεπτά
Σε μια κατσαρόλα που θα χωράει το πιο μεγάλο μας βαζάκι
κοχλάζουμε νερό.
Πλένουμε τις πιάστρες - κουτάλες που θα χρησιμοποιήσουμε
με υγρό πιάτων και ζεστό νερό για να τις αποστειρώσουμε.
Παίρνουμε τα βαζάκια
μας και τα πλένουμε πολύ καλά με υγρό πιάτων και ζεστό μέχρι καυτό (εξαρτάτε
πόσο αντέχουμε) νερό.
Έπειτα τα βάζουμε στο κοχλαστό νερό και τα αφήνουμε 3-5
λεπτά στη κατσαρόλα.
Παίρνουμε πολύ προσεχτικά τα βαζάκια μας χωρίς να καούμε,
χωρίς να τα αγγίξουμε στο εσωτερικό τους και τα βάζουμε στο ταψί που ετοιμάσαμε,
το ίδιο κάνουμε και για τα καπάκια.
Βάζουμε το ταψί με τα βαζάκια στο φούρνο για 30 λεπτά.
Αφαιρούμε ένα ένα τα βάζα από το ταψί και τα γεμίζουμε καλά
ένα ένα με το ζεστό γλυκό ή ότι ετοιμάσαμε.
Κλείνουμε το βάζω με το αποστειρωμένο καπάκι του και το γυρίζουμε
ανάποδα μέχρι να κρυώσει.
Σημειώσεις :
*Κάποιο κάνουν ένα από τα δυο βήματα ή το βράσιμο στη
κατσαρόλα ή στο φούρνο εγώ θέλω να κάνω και τα δύο. Ο καθένας επιλεγεί ότι
προτιμά.
* Το προϊόν που θα βάλουμε στο βαζάκι είναι καλύτερα
να είναι ζεστό.
How to sterilize jars for Jams etc.
How do we do it
Turn on the oven to 100c ° -110 c °.
Prepare an oven pan by spreading a very clean towel on it. Five minutes before putting the jars and lids on the towel put the pan with the towel in the oven for 5-10 minutes
Boil water in a pot that will fit our largest jar.
Wash the dishes - spoons that we will use with dishwashing liquid and hot water to sterilize them.
We take our jars and wash them very well with dishwashing liquid and hot (depending on how long we can stand) water.
Then put them in boiling water and leave them in the pot for 3-5 minutes.
We take our jars very carefully without burning, without touching them inside and we put them in the pan that we prepared, we do the same for the lids.
Put the pan with the jars in the oven for 30 minutes.
Remove the jars one by one from the pan and fill them well one by one with the hot jam or whatever we have prepared.
Close the jar with its sterile lid and turn it upside down until it cools down.
Notes:
* Someone do one of the two steps boiling in the pot or oven I want to do both. Everyone is chosen what they prefer.
* The product that we will put in the jar is better to be hot.
How do we do it
Turn on the oven to 100c ° -110 c °.
Prepare an oven pan by spreading a very clean towel on it. Five minutes before putting the jars and lids on the towel put the pan with the towel in the oven for 5-10 minutes
Boil water in a pot that will fit our largest jar.
Wash the dishes - spoons that we will use with dishwashing liquid and hot water to sterilize them.
We take our jars and wash them very well with dishwashing liquid and hot (depending on how long we can stand) water.
Then put them in boiling water and leave them in the pot for 3-5 minutes.
We take our jars very carefully without burning, without touching them inside and we put them in the pan that we prepared, we do the same for the lids.
Put the pan with the jars in the oven for 30 minutes.
Remove the jars one by one from the pan and fill them well one by one with the hot jam or whatever we have prepared.
Close the jar with its sterile lid and turn it upside down until it cools down.
Notes:
* Someone do one of the two steps boiling in the pot or oven I want to do both. Everyone is chosen what they prefer.
* The product that we will put in the jar is better to be hot.