Βελουτέ σούπα καρότου
Σιγά σιγά ξεμυτίζει ο χειμώνας κι εγώ τον υποδέχομαι με μια αγαπημένη σούπα.
Μερίδες : 3-4
Χρόνος ψησίματος : 50-60 λεπτά σούπα + 10 λεπτά κρουτόν
Συνολικός χρόνος 1++ ώρα
Τι χρειαζόμαστε Σούπα
2 κ.σ. Βούτυρο
1 μικρό Κρεμμύδι κομμένο
1 μέτρια Πατάτα κομμένη
1 Πράσο κομμένο
2-3 μέτρια Καρότα κομμένα
Ξύσμα λεμονιού
1 κ.γ. Πιπερόριζα φρέσκα τριμμένη στο τρίφτη
1 λ. Ζωμό
50 γ. Κρέμα γάλακτος
Αλάτι
Πιπέρι
Τι χρειαζόμαστε Κρουτόν
Ψωμί (συνήθως ψωμί για φρυγανιά Pullman loaf)
Ελαιόλαδο
Μυρωδικά της αρεσκείας μας
Μπαχαρικά της αρεσκείας μας
Πως το κάνουμε Σούπα
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο, σοτάρουμε όλα τα
λαχανικά και το ξύσμα λεμονιού για λίγο χωρίς να πάρουν πολλή χρώμα.
Έπειτα προσθέτουμε το ζωμό και ψήνουμε για 40-50 λεπτά.
Πολτοποιούμε τo μίγμα στο μπλέντερ, προσθέτουμε τη
κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.
Εάν θέλουμε να είναι πιο αραιή η σούπα προσθέτουμε επιπλέον ζωμό.
Σερβίρουμε με κρουτόν.
Πως το κάνουμε Κρουτόν
Κόβουμε το ψωμί στο μέγεθος που μας αρέσει (κύβους,
μακρόστενες λωρίδες κ.α.). Βάζουμε σε ένα ταψί αντιπολιτικό χαρτί, απλώνουμε τα
ψωμάκια, προσθέτουμε λάδι, μυρωδικά και μπαχαρικά. Τα ψήνουμε για 7-10 λεπτά
στο φούρνο στους 160c°.
Καλή όρεξη!!!
Velvet carrot soup
Servings: 3-4
Baking time: 50-60 minutes soup + 10 minutes croutons
Total time 1 ++ hour
What we need Soup
2 tbsp. Butter
1 small chopped Onion
1 medium chopped potato
1 Leek chopped
2-3 medium carrots chopped
Baking time: 50-60 minutes soup + 10 minutes croutons
Total time 1 ++ hour
What we need Soup
2 tbsp. Butter
1 small chopped Onion
1 medium chopped potato
1 Leek chopped
2-3 medium carrots chopped
Lemon zest
1 tbsp. Fresh grated ginger on the grater
1 l. Broth
50 g. Whipping cream
Salt
Pepper
What we need Croutons
Bread (usually Pullman loaf toast)
Olive oil
Herbs of our choice
1 tbsp. Fresh grated ginger on the grater
1 l. Broth
50 g. Whipping cream
Salt
Pepper
What we need Croutons
Bread (usually Pullman loaf toast)
Olive oil
Herbs of our choice
Spices of our choice
How we do it Soup
Heat the butter in a pot, sauté all the vegetables and the lemon zest for a while without taking on much color.
Then add the broth and boil for 40-50 minutes.
Mash the mixture in the blender, add the cream and mix.
If we want the soup to be thinner, add more broth.
Serve with croutons.
How we do it Crouton
Cut the bread to the size we like (cubes, long strips, etc.). Put non stick paper in a pan, spread the bread, add oil, herbs and spices. Bake for 7-10 minutes in the oven at 160c °.
Good luck!!!
How we do it Soup
Heat the butter in a pot, sauté all the vegetables and the lemon zest for a while without taking on much color.
Then add the broth and boil for 40-50 minutes.
Mash the mixture in the blender, add the cream and mix.
If we want the soup to be thinner, add more broth.
Serve with croutons.
How we do it Crouton
Cut the bread to the size we like (cubes, long strips, etc.). Put non stick paper in a pan, spread the bread, add oil, herbs and spices. Bake for 7-10 minutes in the oven at 160c °.
Good luck!!!