Βοδινό Στέϊκ με Σάλτσα Μανιταριών
Για κάποιους είναι ένα απο τα απόλυτα γεύματα, για άλλους είναι
απλά ένα γεύμα. Κάποιοι το προτιμούν σκέτο άλλοι με συνοδευτικά (σάλτσες κτλ.).
Αναφέρομαι στο στέϊκ βοδινού (Tenderloin).
Ο ποιο κάτω τρόπος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για Rib eye, Sirloin, και T-bone με τη διαφορά ότι T-bone το ψήνω σε μπάρμπεκιου
(κάρβουνα) γιατί θεωρώ ότι του ταιριάζει περισσότερο, τις υπόλοιπες κοπές συνήθως τις
ψήνω στο τηγάνι.
Το κόστος του
κυμαίνεται, ανάλογα με το πιο κομμάτι θα επιλέξουμε κτλ. Το Tenderloin μπορεί να
το βρείτε 17 ευρώ περίπου το κιλό κατεψυγμένο αλλά μπορεί και να το βρείτε στο
κρεοπωλείο 30-50 ευρώ περίπου ‘φρέσκο’ εξαρτάτε από τη χώρα εισαγωγής του.
Υπάρχουν και ποιο εξιδεικευμένοι χώροι που πωλούν τέτοιου
είδους κρέατα ποιο ακριβά αλλά είναι κρέας από ζώα που τους βάζουν μουσική πριν
τα ΄κοιμίσουν’, γενικά χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους από τις συνηθισμένες για την διατροφή και τη σφαγή
των ζώων .
Ζητώ από τον κρεοπώλη 500 γραμμάρια Tenderloin σε δύο κομμάτια σχηματισμένα ‘πεταλούδα’ (τρόπος που το
κόβει ο κρεοπώλης), καταλήγουν 1,3 εκατοστά σε πάχος. Έχω δοκιμάσει βοδινό στέϊκ
Ολλανδίας, Αυστραλίας, Αμερικής και Γαλλίας, προτιμώ το γαλλικό, έτσι ζητώ από τον
κρεοπώλη αυτό.
Υπάρχουν 6 χρόνοι ψησίματος blue rare, rare, medium
rare, medium, medium
well και well done.
Ο χρόνος ψησίματος για το κάθε κομμάτι φυσικά και
διαφέρει αλλά γενικά τα κομμάτια που αναφέρομε ψήνονται πολύ γρήγορα.
Το πόσο ψημένο ή όχι θέλουμε το κρέας μας είναι προσωπική
υπόθεση του καθενός. Εμένα μου αρέσει medium rare. Ψήνω το Tenderloin για 7:30 λεπτά. Αρχικά το αφήνω για 1:30 λεπτό από τη
μεριά που το τοποθέτησα στο τηγάνι, το γυρίζω για 1:30 λεπτό και μετά το γυρίζω
κάθε 45 δευτερόλεπτα.
Με τον ίδιο τρόπο και χρόνο ψήνω και τα Rib eye, το Sirloin. Εάν οποιοδήποτε κομμάτι είναι ποιο χοντρά από 1,3
εκατοστά, τότε τα αφήνω περισσότερο ανάλογα με το πάχος τους. Το T-bone το ψήνω
15 λεπτά συνολικά στα κάρβουνα με τον ίδιο τρόπο απλά το αφήνω 3 λεπτά όταν το
βάλω στα κάρβουνα πρώτη φορά και το αφήνω και 3 λεπτά στο πρώτο γύρισμα μετά το
γυρίζω κάθε 1 λεπτό.
Μερίδες : 2
Χρόνος προετοιμασίας – διαδικασίας : 15 λεπτά
Χρόνος αναμονής : 6 λεπτά
Τι χρειαζόμαστε
2 κομμάτια Βοδινό
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Πως το κάνουμε
Πριν ψήσουμε το κρέας χρειάζεται να έρθει σε θερμοκρασία
δωματίου.
Το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας 2-3 φορές.
Βάζουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και τα υπόλοιπα υλικά στο
κρέας.
Για το T-bone βάζουμε ελαιόλαδο στη σχάρα και τα υπόλοιπα
υλικά στο κρέας.
Ψήνουμε το Tenderloin για 7:30 λεπτά σε τηγάνι με γραμμές η χωρίς, στο μεγάλο
μάτι της εστίας, χρειάζεται πολύ δυνατή φωτιά. Αρχικά το αφήνουμε για 1:30
λεπτό από τη μεριά που το τοποθετήσαμε στο τηγάνι, το γυρίζουμε και το αφήνουμε
για ακόμα 1:30 λεπτό, μετά το γυρίζουμε κάθε 45 δευτερόλεπτα.
Το αφήνουμε για 6-8 λεπτά σε σχάρα να ξεκουραστεί(βάζουμε
ένα δοχείο αποκάτω γιατί θα τρέξουν υγρά από το κρέας).
Με τον ίδιο τρόπο και χρόνο μπορούμε να ψήσουμε το Rib
eye και το Sirloin
εκτός εάν είναι ποιο χοντρά από 1.3 εκατοστά, τότε τα αφήνουμε περισσότερη ώρα
ανάλογα με το πάχος τους.
Το T-bone το ψήνουμε 15 λεπτά συνολικά στα κάρβουνα με
τον ίδιο τρόπο απλά το αφήνουμε 3 λεπτά όταν το βάλουμε στα κάρβουνα πρώτη φορά
και το αφήνουμε ακόμα 3 λεπτά στο πρώτο γύρισμα μετά το γυρίζουμε κάθε 1 λεπτό.
Μερίδες : 2
Χρόνος προετοιμασίας – διαδικασίας : 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος : 12 λεπτά
Τι χρειαζόμαστε
1 κ.σ. Βούτυρο
2 φρέσκα Κρεμμυδάκια πολύ ψιλοκομμένα
½ φ. άσπρο Κρασί
½ φ. Κρέμα Γάλακτος
½ φ. Μανιταράκια
1 κ.σ. Μαϊντανό
½ κ.σ. Άνηθο
Αλάτι
άσπρο Πιπέρι
Πως το κάνουμε
Ζεσταίνουμε το βούτυρο,
τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με τα μανιταράκια.
Προσθέτουμε το κρασί,
το αφήνουμε να εξατμιστεί λίγο
μετά βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά και
ψήνουμε ανακατεύοντας συχνά
μέχρι να ελαττωθεί η σάλτσα.
Σημειώσεις:
Μπορείτε να συνοδεύσετε με πατάτες τηγανητές, φούρνου, πουρέ, λαχανικά ή
ότι άλλο σας αρέσει.
Μην σας τρομάζουν οι χρόνοι που χρειάζεται να ακολουθήσουμε για το ψήσιμο,
είναι πολύ εύκολο να το φτιάξετε.
Καλή Επιτυχία !!!