Μουσακάς
Ακόμα ένα παραδοσιακό φαγητό
αλλά στη πιο υγιεινή εκδοχή του.
Χρειάζεται και αυτό το χρόνο
του όμως πιστεύω ότι αξίζει το κόπο.
Μερίδες :
15
Χρόνος προετοιμασίας – διαδικασίας : 10 λεπτά κιμάς / 15 λεπτά
λαχανικά / 10 λεπτά στήσιμο /
Χρόνος ψησίματος : 20 λεπτά λαχανικά / 45 λεπτά μουσακάς
Τι χρειαζόμαστε λαχανικά
Μουσακά
3 μέτριες Πατάτες
3 μέτριες Μελιτζάνες
3 μέτρια Κολοκύθια πράσινα
Πως το κάνουμε λαχανικά
Μουσακά
Πλένουμε, καθαρίζουμε, κόβουμε
σε μακρόστενες ροδέλες, τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, βάζουμε
λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε για 20 λεπτά(Η παραδοσιακή συνταγή λέει ότι τα
τηγανίζουμε, μπορείτε να τα κάνετε με όποιο τρόπο προτιμάτε).
Τι χρειαζόμαστε Κιμάς
Λίγο ελαιόλαδο για το
τσιγάρισμα
500 γ. Κιμά χοιρινό
1 μέτριο Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ κ.γ. Κανέλα
½ κ.γ. πιπέρι Μαύρο
½ κ.γ. πιπέρι Άσπρο
½ κ.γ. Πάπρικα
2 κ.σ. Ντοματοπολτό
1 λ. Νερό (εάν χρειαστεί
συμπληρώνουμε)
2 Ντομάτες τριμμένες
3 κ.σ. Μαϊντανό
Πως το κάνουμε Κιμάς
Βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί
και προσθέτουμε το κρεμμύδι να μαραθεί λίγο. Μετά βάζουμε τον κιμά να πάρει
χρώμα. Όταν αλλάξει το χρώμα του κιμά και τον χωρίσουμε καλά να μην έχει
κουβαράκια βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τον μαϊντανό που θα μπει λίγα λεπτά
πριν κλείσουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε νερό για να σκεπάσει το κιμά χ2 και τον
αφήνουμε να ψηθεί ανακατεύοντας αραιά.
Τι χρειαζόμαστε Μπεσαμέλ
250 μλ. Ζωμό
500 μλ. Γάλα
½ φ. Αλεύρι
½ φ. Ελαιόλαδο
2 Αυγά
Πως το κάνουμε Μπεσαμέλ
Σε ένα μπολ χτυπάμε λίγο τα
αυγά και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε
ελαφρός το γάλα με το ζωμό.
Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το
αλεύρι και το λάδι, τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν σαν κρεμά, (να καβουρδιστεί
το αλεύρι, να γίνει μπεζ και να μην είναι νερουλό) βάζουμε αλάτι, το ζωμό με το γάλα και
ανακατεύουμε γρήγορα και δυνατά να μην κάνει σβόλους.
Αφού είναι προς το τέλος η
κρέμα βάζουμε και τα αυγά, ανακατεύουμε πάλι γρηγορά για να μην κάνουν
κομματάκια τα αυγά. Όταν τα αυγά ενσωματωθούν με τη κρέμα ψήνουμε για 3 λεπτά
ανακατεύοντας και σβήνουμε τη φωτιά.
Στήσιμο
Σε πυρίμαχο σκεύος ή ταψί
μεγέθους 30 χ 30 βάζουμε μια στρώση
πατάτες, μια στρώση μελιτζάνες, μια στρώση κολοκύθια, μια στρώση κιμά, την
μπεσαμέλ και αν θέλουμε βάζουμε τυρί πάνω στη μπεσαμέλ. Ψήνουμε για 45
λεπτά (ελέγχουμε) στον αέρα.
Σερβίρετε με μια ελαφριά
σαλάτα.